Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Βραβείο αναγνωστών 2008

Ναι, είναι πολύ καλή απόφαση του ΕΚΕΒΙ να προτείνουν οι απανταχού στην Ελλάδα Λέσχες Ανάγνωσης τη μικρή λίστα των βιβλίων για το Βραβείο Αναγνωστών.
Το θέμα είναι: τα βιβλία που θα προτείνει η κάθε λέσχη θα είναι απλά όσα θα διαλέξει ανάμεσα σε αυτά που έτυχε να γίνουν τα πιο αγαπημένα των αναγνωστών (δηλαδή τα μπεστσέλερς) ή αυτά που θεωρεί εκείνη ως καλύτερα; Το πρώτο είναι πρακτικά εύκολο, το δεύτερο αδύνατο, δεδομένου ότι δεν μπορεί μια λέσχη, εάν θέλει να πράξει δίκαια και αξιοκρατικά, να διαβάσει σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα την ετήσια βιβλιοπαραγωγή και να διαλέξει τα δέκα βιβλία που θεωρεί πιο άξια.
Έτσι, το μόνο που μπορεί να κάνει μια λέσχη που σέβεται (λογοτεχνικά) τον εαυτό της είναι να προτείνει βιβλία που διάλεξε αυτό το χρόνο να διαβάσει και της άρεσαν, και όσα από τα μπεστσέλερς θεωρεί άξια (πάντα λογοτεχνικά) προς βράβευση.
Προσωπικά αυτό θα προτείνω να κάνουμε στη δική μας λέσχη, εκτός κι αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι πιο δίκαιο και αξιοκρατικό.

Όπως και να 'χει όμως, το Βραβείο Αναγνωστών μπορεί εκ των πραγμάτων να μην προσδίδει στο βραβευμένο βιβλίο περγαμηνές "υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας", όμως σίγουρα αποδεικνύει ότι οι αναγνώστες το αγάπησαν. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα συγγραφέα - μπορεί να είναι πιο σημαντικό και από όποια άλλη βαρύγδουπη λογοτεχνικά διάκριση.

Β.Μ.

4 σχόλια:

Arte είπε...

Καλησπέρα. Δέχεστε και νέα μέλη στη λέσχη σας;
Ευχαριστώ,
Τζούλια Διαμαντοπούλου

Εύα Μάστορη είπε...

Όλοι οι φιλαναγνώστες είναι καλοδεχούμενοι. Ακόμη και όσοι δε ζουν κοντά στη λέσχη μπορούν, αν θέλουν,να συμμετέχουν μόνο ηλεκτρονικά.
Β.Μ.

Arte είπε...

Σε αυτήν την περίπτωση μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε πότε και πού ειναι οι συναντήσεις σας; Θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω και μένω κοντά.

Εύα Μάστορη είπε...

Οι συναντήσεις μας γίνονται στα γραφεία του εξωραϊστικού συλλόγου Διονύσου (έξω από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Διονύσου) κάθε πρώτη Πέμπτη του μηνός στις έξι το βραδάκι για δύο ώρες συνήθως. Η πρώτη μας συνάντηση εφέτος είναι στις 2 Οκτωβρίου.
Σας περιμένουμε.
Β.Μ.