Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Γνώμη της λέσχης για το "Λόγια φτερά"



Εκτός της υπογράφουσας και ενός ακόμη μέλους, το βιβλίο δεν άρεσε στη λέσχη. Ο Τήνελος, ο παππούς του Όμηρου, κατά το συγγραφέα, δεν τους έπεισε με τα λεγόμενά του. Απογοητεύτηκαν από τον τρόπο που μιλούσε και βρήκαν την αθυροστομία του άστοχη κι αρκετές φορές απωθητική. Περίμεναν οι περιγραφές των αρχαίων τόπων και των "θαυμάτων" που έλαβαν χώρα κατά την περιπλάνηση του Τήνελου να έχουν κάτι από την ποιότητα της Ιλιάδας κι αναρωτήθηκαν ποια ποιητική φλέβα, εν κατακλείδι, είχε κληρονομήσει ο μεγάλος μας ποιητής από αυτόν το χαρακτήρα που μας δίνει ο συγγραφέας στο βιβλίο του.

Στις 16 Απριλίου θα έχουμε συνάντηση με την Τατιάνα Αβέρωφ για να συζητήσουμε και μαζί της το βιβλίο "Το ξέφωτο".

Στις 5 Μαΐου θα συζητήσουμε το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου "Ίμαρετ", εκδόσεις Μεταίχμιο.

1 σχόλιο:

Λέσχη ανάγνωσης Κω είπε...

ενδιαφέρον!! βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη λέσχη σας το βιβλίο δεν άρεσε σχεδόν σε κανέναν ενώ στην λέσχη μας άρεσε σε όλους!!
εμείς ενθουσιαστήκαμε πραγματικά με αυτό το βιβλίο. Στη συζήτηση, όλοι θέλαμε να μιλήσουμε, όλοι θέλαμε να εκφράσουμε τις εντυπώσεις μας, όλοι είχαμε κάτι να προσθέσουμε στα λεγόμενα των άλλων!
η αθυροστομία, η ακολασία των πρωταγωνιστών κατάφεραν να μας δώσουν μια εικόνα ζωντανή των χαρακτήρων, με τα ελαττώματα και προτερήματα τους, τους είδαμε ως πραγματικούς ανθρώπους! μας άρεσε αυτό.
Ο Τήνελλος για μας αποδείχτηκε άνθρωπος απείθαρχος, που αγαπάει την ελευθερία του, που αρνείται κάθε είδος εξουσίας και συμβιβασμού, βέβαια πληρώνει βαρύ αντίτιμο για τις επιλογές τους, χωρίς να το μετανιώνει ποτέ, όμως.

Η μεγαλύτερη συζήτηση και οι πιο ενδιαφέρουσες γνώμες εκφράστηκαν για το πως να διερμηνεύσουμε μερικά πράγματα όπως η χελώνα: γιατί ο Τήνελλος μετατρέπεται σε καύκαλο; γιατί στο τέλος το παιδί (ο εγγονός του) πρέπει να ξεφορτωθεί από το καύκαλο μιας χελώνας για να μπορέσει να κολυμπάει ελεύθερο στα ρεύματα της θάλασσας; τι σημαίνει το καύκαλο; είναι μήπως (υποθέτω εγώ) το "παρελθόν" μας, είναι η κληρονομιά, το βάρος των παραδόσεων και των εθίμων από τα οποία πρέπει να ξεφορτωθούμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ελεύθεροι στην ζωή μας;

η τυφλότητα, έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα η τυφλότητα δυο γυναικών; μάλλον και αυτό (κατά τη γνώμη μου) μπορεί να είναι υπόμνημα να ζούμε ελεύθερη ζωή, χωρίς να επηρεαστούμε από το γύρω κόσμο, αλλά έχοντας ως οδηγό μόνο την περιέργεια μας και την αγάπη προς την γνώση;

αυτά και πολλά άλλα κέντρισαν το ενδιαφέρον μας! δεν θα τελειώναμε ποτέ εάν δεν είχαμε και την οικογένεια στο σπίτι που μας περίμενε ;-)

Αν μπορούσαμε ποτέ να συναντηθούμε όλοι μας θα κάναμε μια ποοοοολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση!!! :-)
πρέπει να συναντηθούμε