Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Γνώμη της λέσχης για "Λεβάντα της Άτκινσον" & "Ονίτσα"

Με την έναρξη της καινούριας χρονιάς της λέσχης μας, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι εμείς δεν κάνουμε κριτική βιβλίων παρά εκθέτουμε τη γνώμη μας ως απλοί αναγνώστες.


"Λεβάντα της Άτκινσον" του Μάνου Κοντολέων
Εντυπωσιαστήκαμε από τη ψυχογραφία του μυθιστορήματος και ιδιαίτερα με την εμβάθυνση του χαρακτήρα της Κλέας, δεδομένου ότι έγινε από άντρα συγγραφέα. Ταυτιστήκαμε με τους χαρακτήρες, παρ' όλο που διαφωνήσαμε μερικοί με τη στάση ή τις επιλογές τους. "Σταθήκαμε" σε πολλούς εύστοχους συλλογισμούς του συγγραφέα-αφηγητή και συζητήσαμε σημειολογικά τα ονόματα των χαρακτήρων που απαρτίζουν την τετραμελή οικογένεια της ιστορίας (ένα παιχνίδι με τα ονόματα της πραγματικής οικογένειας του συγγραφέα). Στο τέλος συμφωνήσαμε όλοι ότι η "Λεβάντα της Άτκινσον" ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα μετατροπή ενός θεατρικού έργου σε μυθιστόρημα αλλά οι περισσότεροι θα προτιμούσαμε να το αναγνώσουμε στη θεατρική μορφή του και, μάλιστα, να το δούμε ανεβασμένο.



"Ονίτσα" του Λεκλεζιό
Ο συγγραφέας εστίασε την προσοχή του περισσότερο στην περιγραφή της αφρικάνικης γης και του ταξιδιού προς αυτή, παρά στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων της ιστορίας. Η επιλογή αυτή του συγγραφέα μάς δίχασε, καθώς άλλοι συμφωνήσαμε μαζί του και άλλοι όχι. Όλοι όμως βρήκαμε αυτή την περιγραφή αριστουργηματική, ιδιαίτερα της φύσης. Όλοι επίσης παραδεχτήκαμε ότι "χαθήκαμε" αρκετές φορές στις παρεμβαλλόμενες σελίδες που αναφέρονται σε μια μυθική περιπλάνηση αρχέγονων κατοίκων της περιοχής. Η μετάφραση έχουμε την εντύπωση ότι αδίκησε το πρωτότυπο.


Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου, 5:30 μ.μ. και βιβλίο που ορίστηκε προς συζήτηση είναι το "Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης" της Μάρως Βαμβουνάκη.


Βιβλία που άρεσαν σε μέλη και τα πρότειναν προς ψηφοφορία για ανάγνωση:

"Το νησί της προηγούμενης μέρας" του Ουμπέρτο Έκο, εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Έ.Κ.

"Οι φωνές του σώματος" της Λουκρητίας Δούναβη
"Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης" της Μάρως Βαμβουνάκη, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Λ.Κ.

"Εστεμμένο πάθος" του Θανάση Διαμαντόπουλου, εκδόσεις ΕΣΤΙΑ
"Το παραμύθι των ψυχών" της Βούλας Μάστορη, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ *
Β.Β.

"Μια στιγμή στον άνεμο" του Αντρέ Μπρινκ, εκδόσεις ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ
"Ιστορία αγάπης και σκότους" του Άμος Οζ, εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Τ.Μ.

"Ο θείος Τάκης" του Γιάννη Ξανθούλη, εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
"Λόγια φτερά" του Γιώργου Χωμενίδη, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
Β.Μ.

* Το "Παραμύθι των ψυχών" προτάθηκε ερήμην μου, παρ' όλο που έχω αρνηθεί επανειλημμένα να οριστεί ως βιβλίο προς συζήτηση στη λέσχη μας, αφού είμαι μέλος σε αυτή και δη συντονίστριά της. Όμως έβαλα βέτο και εξαιρέθηκε από τη μετέπειτα ψηφοφορία.

Μέλη που πρότειναν βιβλία για ψηφοφορία:
Ε.Κ. -->Έφη Κονταράκη
Ν.Κ. -->Λίνα Καραϊσκου
Β.Β. -->Βιβίνα Βαλσαμάκη
Τ.Μ. -->Τζένη Μακαριάδου
Β.Μ. -->Βούλα Μάστορη

Δεν υπάρχουν σχόλια: