Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Απειλή η ψηφιακή τεχνολογία για την κερδοφορία στο χώρο των εκδόσεων;

Τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία απειλεί η ψηφιακή τεχνολογία


Παρότι ο ειδικοί διαφωνούν για την ακριβή ημερομηνία, όλοι συμφωνούν ότι το τέλος των παραδοσιακών βιβλιοπωλείων δεν μπορεί παρά να είναι θέμα χρόνου, εξαιτίας της μετακίνησης των καταναλωτών προς τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου.
Ολοι παρακολουθούν έτσι με ενδιαφέρον το πρόσφατο δράμα γύρω από την τύχη του αμερικανικού βιβλιοπωλείου Borders, με περισσότερα από 500 υποκαταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ. Στα τέλη Ιανουαρίου, η εταιρία ανακοίνωσε στους προμηθευτές και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων της ότι θα καθυστερούσε την πληρωμή τους, καθώς προσπαθούσε να επιτύχει αναδιάρθρωση των δυσβάστακτων χρεών της. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι το βιβλιοπωλείο -το δεύτερο μεγαλύτερο στις ΗΠΑ- οδηγείται προς τη χρεοκοπία.
Το Διαδίκτυο δεν επιτρέπει μόνο στους χρήστες του να εντοπίσουν φθηνότερα βιβλία, αλλά μπορεί και να τους προσφέρει τα βιβλία που επιθυμούν μέσω ψηφιακής σύνδεσης, σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα Kindle, iPad και άλλες.
Οι ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι οι πωλήσεις των παραδοσιακών βιβλιοπωλείων θα υποχωρήσουν κατά 75% μέσα στα ερχόμενα χρόνια. Η Amazon ανακοίνωσε μάλιστα τον περασμένο μήνα ότι πουλά πλέον περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία παρά έντυπα, ενώ έρευνα της εταιρίας Pew έδειξε ότι οι αγορές ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης σημειώνουν μεγάλη άνοδο.
«Η κερδοφορία του χώρου των εκδόσεων απειλείται άμεσα. Η τιμή των βιβλίων θα συνεχίσει να υποχωρεί. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ ευκολότερο για τους συγγραφείς να βρουν εκδοτικό οίκο, αλλά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κερδίσουν χρήματα από αυτό. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη, αλλά η τάση αυτή θα επικρατήσει παντού», λέει ο Μάικ Σάτσκιν της εταιρίας αναλυτών Idea Logical.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: